Életem szenvedélyesen sütögetős része úgy 12 éves koromban kezdődhetett egy piskótával, amit a nagymamámnak vittem kóstolóba, aki büszkén jegyezte meg, hogy milyen szép, könnyű lett a tészta már első próbálkozásra is. Ez a mondata, emlékszem, nagyon bátorítólag hatott rám, ezért innentől már egyre kevésbé lehetett eltántorítani a konyhai alkotásoktól.

Persze nem léptem rögtön a tortacsodák mezejére – csak szépen lassan haladtam. Először az akkoriban éppen aranykorukat élő muffinok világát fedeztem fel magamnak, és válogattam ki belőle kedvenceimet.

Egy francia reggeli muffin névre keresztelt darab volt – a meggyes-mákos süti mellett – az egyik tuti befutó, ami rendszeresen került az asztalra, mert imádtam a finoman édes, szerecsendiótól illatozó puffancsokat.

Ezt, a korábbi kedvenc receptet alakítottam át IR baráttá, mert így tökéletes kis csomagolnivaló tízóraira vagy uzsonnára.

mDSC_3678

Hozzávalók (12 darabhoz)

Tészta

mmDSC_3676

Elkészítés

A lisztet elkeverjük a sütőporral és a sóval, a chia magokat pedig a vízbe áztatjuk és félretesszük pár percre.

Kihabosítjuk a vajat az eritrittel, majd belereszeljük a szerecsendiót, hozzáadjuk a vaníliát és a megkocsonyásodott chia magokat a vízzel együtt. Végül a lisztes keveréket is hozzáadjuk és homogén masszává keverjük.

Muffinformákat kibélelünk papírkapszlikkal (vagy kikenjük vajjal), és egyenlő arányban eloszlatjuk a tésztát a 12 mélyedésben, majd 180°C-os sütőben sütjük kb. 20-25 percig.