A tavaszi szezonban mindig nagyon megy az eper és a rebarbara mindenféle kombinációja a gasztronómiában, ami alól én sem bújok ki.

A kapcsolatuk szorosra fonódásának két nagyon egyszerű oka van amúgy: egyrészt, hogy egyszerűen ugyanakkor teremnek, így szezonalitás szempontjából egyszerre kerültek mindig a konyhákba, másrészt pedig hogy szerencsére tényleg kiválóan mennek egymáshoz.

Én most elsőként egy pitébe pakoltam őket, amit egy adag házi vaníliafagyival koronáztam meg.

mdsc_6409.jpg

Hozzávalók

Tészta:

Töltelék:

Elkészítés

A tésztához elkeverjük egymással a lisztet, az eritritet, a sütőport és a sót, majd mindezt gyorsan összemorzsoljuk a hideg vajjal. A morzsalékos keverékhez hozzáadjuk a tojást és a tejet, és gyors mozdulatokkal tésztává gyúrjuk, ami mehet is a hűtőbe 1-2 órára (vagy a fagyasztóba 30 percre).

Addig össze is állítjuk a tölteléket: az epret megmossuk és kockákra vágjuk, a rebarbaráról pedig lehántjuk a külső héját, és nagyjából ujjnyi karikákra vágjuk. Összeforgatjuk őket az eritrittel és a tápiókagyönggyel, és félretesszük. Ezt a tápiókagyöngyös megodlást amúgy több helyen is láttam, és tényleg nagyon tuti – ezzel a megoldással biztosan nem fogja eláztatni a gyümölcsök-zöldségek leve a tésztát, és szeleteléskor is szépen egyben marad a pite.

20170521_182055.jpg

A tésztát előkapjuk a hűtőből, és a kétharmadát kerekre nyújtjuk, és kibélelünk vele egy piteformát. Ebbe kerül az előkészített töltelék, a tetejére pedig a maradék tésztáról vágunk rácsokat.

Az egészet 180°C-os sütében, kb. 40 perc alatt készre sütjük.

És a legjobb, ha még melegen esszük, egy jó nagy adag vaníliafagyival tálalva. 😉
Süssétek meg még a szezonban!